SZEGLEMEZES
TETŐSZERKEZET
MINŐSÍTETT FÁBÓL

Gyártás menete

Technológiánk: a SIXBAU szeglemezes tetőszerkezet gyártási folyamatának 6 meghatározó lépése

1. MINŐSÉGI ALAPANYAGOK BEÉRKEZÉSE, ELLENŐRZÉSE

A faipari részlegünkbe a (lucfenyőből készült gyalult, fózolt, műszárított, hossztoldott, jelölt, KVH, C24-es minőségű) fa alapanyagok védőcsomagolásban, zárt kamionban, Ausztriából érkeznek. Az alapanyag már látványát tekintve is jelentősen eltér attól, amit egy átlagos tetőszerkezet során használt faanyag mutat, a magas minőség egyértelműen észrevehető, illetve tapintható.
Ugyancsak beszállításra kerülnek a nagy szilárdságú, 1,5 mm vastag tűzihorganyzott acéllemezből készült, CE minősítésű szeglemezek és a minősített bevonó védőszerek. Az alapanyagok mennyiségi és minőségi ellenőrzésen esnek át (méretek, a fa nedvességtartalmának ellenőrzése hitelesített digitális nedvességmérő segítségével).

1

2. DIGITÁLIS TERVEK ALAPJÁN TERVSZERŰ, PRECÍZ VÁGÁS SVÉD TECHNOLÓGIÁVAL

A konkrét tető legyártásához szükséges ellenőrzött terveket a szakembereink felviszik a számítógép-vezérelt, svéd Randek típusú szabászgép programjába. Gépünk a betáplált adatok alapján elképesztő precizitással hosszra, fokra pontosan méretre vágja a tetőszerkezet fa elemeit. Ezeket – ellenőrzést követően– az összeszerelési rajz alapján jelöléssel látjuk el.

2

3. FELÜLETKEZELÉS ÉS VÉDELEM A MÉG JOBB TARTÓSSÁGÉRT

A megjelölt faelemeket folyékony faanyag-védőszerbe mártjuk. A folyékony védőszer koncentrátum formájában érkezik hozzánk, melyet az előírt arányban hígítunk, és a mártáshoz szükséges mennyiségben merítőkádakba helyezünk. Minden egyes levágott elem az előírt ideig áll a védőszerben. A mártási technológiának köszönhetően a védőszer mindenütt egységesen körülveszi és átjárja a faanyagot, biztosítva ezzel a tetőszerkezet penész, gomba és rovarkár elleni megelőző védelmét. A mártott fa a száradást követően összeszerelésre kész.

3

4. ILLESZTÉS, PRÉSELÉS PRECÍZEN

Az összeállítás tartónként történik. Az összeszerelési rajz alapján mágnespadokra helyezzük az egyes tartókhoz szükséges elemeket, és megkezdjük a tartók összeszerelését. Ellenőrizzük a terv szerint előírt méreteket, szögeket és illesztéseket. Olyan milliméter pontos illeszkedés az elvárás, hogy a kivitelezési helyszínen utólagosan semmilyen korrekcióra ne legyen szükség.
Az összeszerelési rajzon szereplő méret és pozíció meghatározás szerint, a CE minősítésű szeglemezeket a tartókra alul-felül ráhelyezzük, és mindkét oldalon egyszerre, egyenletesen préselve, 150 bar nyomás alatt hidraulikus présgéppel rögzítjük. A préselésnek köszönhetően a szeglemezes szerkezet végig vízszintes marad, az egymáshoz rögzítésre kerülő faelemek nem tudnak elmozdulni, eltekeredni. A préselés minőségét kollégáink ellenőrzik, majd az összeállított tartó végső ellenőrzése következik.

4

5. IGAZOLT MINŐSÉG AZ ELSŐ LÉPÉSTŐL AZ UTOLSÓIG

Gyári körülmények között az ellenőrzött minőségi alapanyagok szakszerű megmunkálásán túl, üzemünkben többlépcsős ÉMI által tanúsított gyártásközi ellenőrzési rendszer működik, mely végigkíséri a gyártás teljes folyamatát, erről CPR kódunk tanúskodik.
Amennyiben mindent rendben találunk, elhelyezzük a megfelelő jelzéseket a tartóelemeken. (CE jelölés, összeszerelési rajz szerinti jelölések, projektazonosító, valamint piros csíkkal jelöljük a helyszíni polisztirol beton felöntésének szükséges szintjét.)

5

6. ELŐKÉSZÍTÉS A SZÁLLÍTÁSRA

Az elkészült előszerelt tartókat méret szerint csoportosítjuk és pántoljuk, ami stabil, biztonságos szállítást tesz lehetővé. Az Önnek legyártott tetőszerkezet elemeit szállításig a projekt számára kijelölt helyen, fedett csarnokban raktározzuk. Minden egyes egyedileg legyártott és minden szempontból ellenőrzött tetőhöz tetőszerkezeti kiviteli tervdokumentációt, valamint teljesítménynyilatkozatot állítunk ki. A tetőszerkezeti kiviteli terv alapján a megfelelően jelölt elemek könnyen beazonosíthatók, és a tető egyszerűen és gyorsan összeállítható.

6

Előnyök

TÁGAS, NYITOTT BELSŐ TÉR
(belső teherhordó fal vagy látszó pillér nélkül)

A szeglemezes tetőszerkezet egyik legnagyobb előnye a hagyományos tetőhöz képest, hogy nem igényel közbenső alátámasztást, nagy fesztáv áthidalható (akár 13 méterig). Mivel nincsenek belső teherhordó falak, a belső tér kötöttségek nélkül, az építtető fantáziája szerint alakítható, a válaszfalak mozgatásával az élettér utólagosan is könnyedén változtatható. Akár egy egészen „új” ingatlant is megálmodhat tulajdonosa, komoly bontási munkálatok, statikai terveztetés és engedélyeztetési eljárás nélkül. A szeglemezes tetőszerkezet alkalmazható családi házaknál, társasházaknál, ipari épületeknél, csarnokoknál stb. Megoldást jelent olyan esetben is, ahol problémát okozna egy belső teherhordó fal vagy látszó pillér elhelyezése (pl. nagyobb garázs, csarnok).

1

GAZDASÁGOSSÁG
(Kisebb bekerülési költség)

A szeglemezes tetőszerkezet magában foglalja a födémszerkezetet.
A rácsos tartóknak köszönhetően nincs szükség szilárd (beton) födémre, belső teherhordó falakra. A megspórolt vasbeton födém, valamint belső teherhordó falak jelentős költségmegtakarítást eredményeznek ügyfeleinknek. A megtakarított pénzből akár az egész tetőszerkezet megépíthető.

2

HELYTAKARÉKOSSÁG

Belső teherhordó falak nélkül nagyobb a hasznos alapterület.

3

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

Kevesebb kivágott fa, ugyanis jelentősen (akár 40%-kal) kevesebb fát használunk fel egy szeglemezes tetőszerkezet legyártásánál a hagyományos, ácsolt tetőszerkezetekhez képest. A gyártás alatt képződött minimális „hulladékot” újra hasznosítjuk.

4

EGYEDILEG MÉRETEZETT, TARTÓS, TEHERBÍRÓ FASZERKEZET

Szeglemezes tetőszerkezeteink számítógéppel tervezett, statikailag méretezett szerkezetek. A tetőszerkezet tetszőleges tetőfedő anyaggal borítható, hiszen tervező partnereink a várható összterhelésnek megfelelően kalkulálják ki a szükséges tartóelemeket és szeglemezeket. A tetőszerkezet stabilitását fokozza, hogy a hagyományos fakötésekkel szemben a faelemek csatlakozási pontjait szeglemezekkel, két oldalról 150 bar nyomással, hidraulikus présgép segítségével rögzítjük. A szeglemez teherbíró, torzulásmentes kapcsolatot biztosít a faszerkezet rúdjai között, megakadályozza azok elmozdulását. A kialakított tetőidom szabályos, a tetősík egyenletes.
A faszerkezetet megelőző faanyagvédelemmel látjuk el. A faanyagvédőszernek köszönhetően a tetőszerkezet ellenáll a gomba- és rovarkárokkal szemben.

5

ESZTÉTIKUS

A méretpontosan gyártott tetőelemek megfelelően összeszállítása esetén sík, egyenes tetőfelületet kapunk. A tető bármilyen arra alkalmas fedőanyaggal borítható (pld: zsindely, lapos cserép, lemez…)
Alacsony hajlásszögű tetőszerkezeteknél (mediterrán jellegű) is használható x foktól-x fokig.

6

KÖNNYŰ SZÁLLÍTHATÓSÁG

A hagyományos tetőkhöz képest a szeglemezes tetőnek kisebb az anyagszükséglete, ezáltal a súlya is csekélyebb. A kisebb súly eredményeképpen a szeglemezes tető könnyen szállítható, mozgatható, valamint meglévő szerkezetre is problémamentesen ráépíthető.

7

GYORS KIVITELEZÉS
(akár egy-két nap alatt)

A tetőszerkezet elemeit üzemünkben előre legyártjuk, és azonosító jelöléssel látjuk el. A kiviteli tervet a megrendelőinknek átadjuk, amely alapján az egyes tetőelemek könnyen azonosíthatók, a tető a helyszínen akár 1-2 nap alatt összeállítható. Miért fontos ez? Az előregyártott tetőelemeknek köszönhetően a helyszínen a kivitelezés idő töredékére csökken a hagyományos szerkezetekhez képest. A kevesebb helyszíni munkának, a gyors kivitelezésnek köszönhetően megrendelőink időt és pénzt spórolnak. Csökken az időjárási viszontagságok miatti állás, beázás kockázata. A szeglemezes tetőszerkezet megoldást jelent használatban lévő épületeknél is, ahol a gyors tetőcsere rendkívül fontos.

8

Miért a mi cégünk?

 

Magyarországi gyártás

 

Minőségi alapanyagokkal és gépekkel dolgozunk

 

Gyári körülmények között precízen gyártunk

 

Tanúsított gyártásközi ellenőrzés, CPR kóddal rendelkezünk

 

Cpr kóddal, Émi NMÉ, CE minősítések

 

Tervezéstől a gyártásig

Nem szükséges kész tetőszerkezeti kiviteli tervvel rendelkeznie. A részünkre elküldött alaprajz, metszetek és homlokzatok alapján végig visszük a teljes folyamatot a tetőszerkezet statikai tervezésétől, a gyártáson át, és összeállításra kész állapotban átadjuk Önnek az előre gyártott tetőelemeket.

Egyéb tetőink

Tudjon meg többet az acélgerendás és az acélvázas tetőinkről

Acélgerendás lapostető

Acélgerendás lapostető

Acélvázas tetőszerkezet tetőtér beépítéséhez

Acélvázas tetőszerkezet tetőtér beépítéséhez

ÁRAJÁNLATOT KÉREK

Felkeltette érdeklődését a SIXBAU TETŐ?
Az alábbi gombra kattintva töltse ki űrlapunkat és kérjen árajánlatot.